Bewaar eigen scherm layouts

Het is geen nieuwe functionaliteit binnen Visual Studio dat je een aangepaste layout van vensters kunt opslaan, maar wel een erg handige. Afhankelijk van de werkzaamheden die je op een gegeven moment aan het doen bent, kies je soms voor het (on)zichtbaar maken en eventueel verplaatsen of vergroten van bepaalde vensters. Wanneer je bijvoorbeeld de docking locatie van het Properties venster wijzigt, zal het venster op die locatie bewaard blijven. Ook al switch je naar een andere computer.

Maar niet alleen afhankelijk van de werkzaamheden wil je eigenlijk je huidige layout bewaren. Verschillende hardware setups vragen meestal ook om een eigen layout. Op  kantoor plaats ik mijn Microsoft Surface Pro in een docking station, met twee 27" monitoren aangesloten. Maar wanneer ik op reis ben en bijvoorbeeld in een hotel zit werk op het scherm van mijn Surface Pro zelf. En ook al is die resolutie ook fantastisch, ik mis toch heel wat pixels die ik op kantoor wel kan gebruiken. De layout van de vensters binnen mijn Visual Studio omgeving wil ik dus eenvoudig kunnen aanpassen. Natuurlijk kun je dat handmatig doen, maar dat is echt veel werk.

Gelukkig kun je vanaf Visual Studio 2015 eenvoudig je eigen layouts maken, opslaan en later weer toepassen.


Het werkt erg eenvoudig. Wanneer je tevreden bent over de layout, kies je: Window > Save Window Layout en je geeft het een goede naam. Wanneer je nu de opgeslagen layout wilt toepassen klik je: Window > Apply Window Layout en kiest de gewenste layout. Het onthoudt niet alleen de instellingen van vensters tijdens het coderen zelf, maar bijvoorbeeld ook tijdens debug mode. Wat deze functionaliteit helemaal super maakt is dat deze instellingen 'geroamed' worden. Wanneer je Visual Studio op een heel andere machine gebruikt, kun je gebruik maken van layouts die je op de eerdere werkplek hebt aangemaakt. Je kunt in totaal 10 verschillende layouts maken, welke ook direct toegankelijk zijn met sneltoetsen zoals  Ctrl+Alt+1 en zoals in dit voorbeeld Ctrl+Alt+2.


 

Ik heb deze post eerder in het Engels gepubliceerd op mijn eigen blog: www.obelink.com

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alles wat op VBcentral gebeurd. Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief! »

Over ons

Wij zijn gek op het Microsoft .NET ontwikkelplatform en haar ontwikkeltalen, maar we hebben een sterke voorkeur voor Visual Basic .NET! »

Neem contact op

VBcentral.nl
Bataafseweg 20
7101 PA Winterswijk
Nederland
+31 (543) 538 388
info@vbcentral.nl