Visual Studio 2012 RC

Nu Visual Studio 2012 al de RTM (Release To Manufacturer) status krijgt in augustus wordt het tijd om deze versie eens te bekijken.

Visuele veranderingen

image Wat meteen opvalt als je deze versie opstart, is veel minder kleurgebruik dan eerdere versies. En het gebruik van een andere stijl en natuurlijk het nieuwe paarse logo. Deze stijl is de zgn. Metro stijl zoals je die ook tegenkomt in Windows 8 en Windows Phone. Het doel van Metro is dat de gebruiker zich kan concentreren op hetgeen waar hij/zij mee bezig is. Dus als je code aan het bewerken bent dan moet dat het meeste opvallen en de rest als het ware naar de achtergrond verdwijnen. En toch een visueel, lees strak, uiterlijk geven. De meningen zijn verdeeld over het weinig kleurgebruik en Metro, maar dit is persoonlijk. Feit is wel dat Microsoft de iconen al meer kleur gegeven heeft, naar aanleiding van de terugkoppeling uit de community, dan ze hadden in eerdere Beta versies van VS2012.

Kijkt u ook maar eens naar de menu’s. De titels zijn nu allemaal met hoofdletters geschreven. Ook is er nog maar één toolbar met de nieuwe iconen. Kijk maar naar de Comment en Uncomment button, deze zijn echt anders dan voorheen. Maar wel goed te begrijpen qua symboliek en dat is de achterliggende gedachte van Metro. Ook de Project/Solution Explorer heeft een metamorfose ondergaan.

image

De Release Candidate (RC) die nu al een tijdje te downloaden is, komt met twee ingebouwde themes/skins. Het standaard (grijze) Thme en een geheel donkere omgeving. Het ‘dark theme’ is eenvoudig te zetten door het typen van ‘theme’ in de Quick Launch box, rechtsbovenin.

image

Daarop verschijnt dit scherm en kan het Theme gekozen worden. In de RTM versie zal dit naar alle waarschijnlijkheid uitgebreid zijn met meer themes/color packs.

SNAGHTML24c728c

 

Wat is nieuw?

Solutions en projecten

Er zijn diverse nieuwe projecten bijgekomen. LightSwitch, de rapid tool omgeving, maakt nu deel uit van de standaard keuze. Maar natuurlijk ook het bouwen van Windows 8 en later ook Windows Phone 8, Metro Styled applications (apps) is aanwezig. Een Windows 8 Metro applicatie kunt u dus nu al bouwen en via Microsoft publiceren in de Marketplace.

Een Metro style app kunt u maken met C++ of VB.NET/C# en XAML of HTML(5) en javascript. Een Windows 8 Metro style app draait op de Windows Runtime en niet meer op .NET. U zult dus code gaan bouwen met bijvoorbeeld VB.NET maar wel op de Windows Runtime classes. Niet geheel een nieuwe taal dus, maar wel nieuwe namen voor de classes. Maar Intellisense in Visual Studio helpt u daar natuurlijk goed bij.

IDE

Ook de IDE, de interface waarop u werkt is aangepast. De Quick Launch rechts bovenin helpt u met het vinden van oa. de functies die normaal verstopt zitten onder Options in het menu Tools.
Het is nu ook gemakkelijker geworden om te zoeken in de eigen code en Classes met de zoekfunctie. De tab Class View bevat een zoek functie waar gemakkelijk op trefwoord gezocht kan worden in de Classes.

Een rechtermuisklik op een code bestand levert een interessant menu op. Hiermee is het mogelijk om van bijvoorbeeld een Class meteen te zien waarvan het overerfd en wat bijvoorbeeld de afgeleiden zijn. Dit is een feature die al aanwezig was in de add-on Productivity PowerTools voor VS2010 maar is nu standaard aanwezig.

image

De code editor is verder geoptimaliseerd voor het schrijven van javascript en HTML(5) code. Intellisense is dus volledig bijgewerkt met deze twee script talen.

Verder is TFS (Team Foundation Server) en ALM (Application Lifecycle Management) verder geïntegreerd en werkt naadloos samen met deze Visual Studio. Natuurlijk wordt de nieuwe TFS in de cloud (TFSPreview.com) volledig ondersteund. Maar ook TFS2010 werkt prima samen.

 

VB.NET en Framework 4.5

Ook VB.NET is verder uitgebreid in het nieuwe .NET Framework 4.5. De grootste toevoeging is het aanwezig zijn van Async functionaliteit. Voor het schrijven van asynchrone functies heeft u het Async framework nodig. Dit is nu standaard aanwezig in .NET 4.5 en bevat twee keywords; Await en Async. Deze twee keywords zult u gaan toevoegen aan uw reeds aanwezige (Synchrone) functies om asynchrone werken mogelijk te maken.

Wanneer u Metro apps gaat bouwen is het gebruik van Async onvermijdelijk. Hier bent u namelijk min of meer verplicht om Async te gaan gebruiken als een bewerking/aanroep (pull actie) meer dan 50ms duurt. Dit is een korte tijd, dus u bent al snel verplicht om hiermee aan de slag te gaan. Een voorbeeld en verdere informatie kunt u vinden op MSDN.

 

Wat ook nieuw is in .NET4.5 is het gebruik van Iterators om aanroepen in (For…Each) lussen te vereenvoudigen. VBcentral collega André Obelink heeft daar een duidelijke blogpost over geschreven.

Om eenvoudig inzichtelijk te maken waar een methode, property of constructor een aanroep (Call) vandaan krijgt of naartoe doet, is er de nieuwe feature Call Hierarchy. Via een venster krijg je dan gemakkelijk inzicht in alle aanroepen van en naar het geselecteerde. Dit doe je eenvoudig door het met de rechtermuis klikken op een methode, property of constructor en te kiezen voor View Call Hierarchy in het menu.

 image

Als laatste is er de nieuwe optie in VB.NET om het woord Global als naam voor uw Root Namespace te kiezen. Dit kan weleens handig zijn als u namen gebruikt in Classes die ook al standaard voorkomen in .NET classes. Op MSDN staat dit verder goed uitgelegd en ook collega MVP Andressandro Del Sole heeft hier een goed artikel over gemaakt in de vorm van een video.

Ook op het gebied van ASP.NET zijn er ook veel nieuwe zaken toegevoegd. Het MVC framework maakt nu standaard onderdeel uit van de nieuwe versie maar ook de nieuwe WEB API en de optimalisatie van CSS en javascript bestanden is standaard aanwezig. Maar ook de standaard aanwezigheid van routines uit de AntiXSS library en vernieuwingen voor WPF (Ribbon control), MEF, Parallel computing, WF en WCF zijn aanwezig. Eigenlijk teveel om op te noemen. Kijk daarom ook even zelf op de speciale ‘Wat is nieuw’ pagina van Microsoft’s MSDN.

Er zijn natuurlijk nog meer nieuwe zaken, vooral veel visuele wijzigingen, maar die verkenning laat ik verder aan u over.

Ik ben van mening dat er weer veel nieuwe, maar vooral nuttige zaken zijn toegevoegd die de productiviteit zeker ten goede komen. En met zaken als Parallel programmeren en Async werken, wordt uw applicatie ook beter naar de gebruiker toe. Kortom een aanrader dus om u verder in deze nieuwe technieken te verdiepen!

Download VS2012RC hier, of wacht op de RTM versie in augustus 2012. En laat weten welke Windows 8 applicatie u straks heeft gemaakt en geld oplevert in de Windows Store!

Veel plezier!