Tips voor Visual Studio

Deze keer een vijftal tips voor het werken in Visual Studio. Tijdens het VBevent van 11 april jl. hebben André Obelink en ik een sessie gegeven met een groot aantal tips & tricks voor Visual Studio. Voor de mensen die deze sessie gemist hebben, hierbij een aantal tips die mijn favoriet zijn en uw productiviteit zeker zal verhogen.

TIP 1 – ‘Vast pinnen’ van project

Als je veel projecten opent maar ook regelmatig werkt aan een project dan is het handig om een project te ‘pinnen’ op het hoofdscherm van Visual Studio. Klik daarvoor direct op het Pin symbool zodra Visual Studio geopend is. Uw project zal nu voortaan in het lijstje staan van te openen projecten.

image

 

TIP 2 – Reset van de Window Layout

Het kan voorkomen dat je IDE in Visual Studio niet meer is wat je wilt. Je kunt de vensters verslepen maar soms is dat veel werk en wellicht weet u niet meer hoe alles stond. Maar er is een simpele oplossing:Klik op de menu optie ‘Reset Window Layout’ in het menu ‘Window’ en direct worden alle vensters weer op de oorspronkelijke plaats terug gezet.

image

 

TIP 3 – Schakelen tussen code en designer

Als u in een web- of winforms project werkt zit u regelmatig in de designer maar ook in het code scherm te werken. Door eenvoudig op de F7 toets te drukken kunt u tussen beide schermen schakelen. Eenvoudiger dan iedere keer met de muis te moeten klikken op de iconen.


TIP 4 – Productivity Power Tools installeren

De Productivity Power Tools van Microsoft is een verzameling van handige tools en functies binnen Visual Studio. Deze is eenvoudig te installeren via de Extension Manager uit het menu Extra (Tools)

image

Deze biedt een groot aantal mooie functies zoals bijvoorbeeld een nieuwe zoek functie in het venster ‘Add Reference’:

SNAGHTMLe586ef

Via de Options… in het menu Tools kunt u de nieuwe functies aan/uit zetten.

SNAGHTMLfcac5a


TIP 5 – Code Snippets

In Visual Studio zit een hele bibliotheek aan code voorbeelden, code snippets genoemd. Deze zijn eenvoudig in het code venster in te voegen. Dit kan op een aantal manieren:

1. Typ een vraagteken gevolgd door een TAB

2. De toetscombinatie CTRL+K en CTRL+X

3. Via het menu Edit –> Intellisense –> Insert Snippet

Bij alle drie zal het venster openen waarin de code snippets geselecteerd kunnen worden. Ze staan gerangschikt op categorie. Als voorbeeld gaan we code aanmaken waarmee we code voor het aanroepen van een Stored Procedure met parameters kunnen invoegen:

- Selecteer ‘Data, LINQ….ADO.NET’ en daarna ‘Designer Features ADO.NET’, hier ziet u nu een groot aantal code voorbeelden. We kiezen ‘Create a Parameterized Stored Procedure’

image

Probeert u maar eens wat andere code snippets uit en verwonder u waarom u dat niet eerder wist!

 

Er zijn nog veel meer nuttige tips & tricks maar dit is wellicht voor een volgende keer. Kijkt u ook even naar de download van de Tips & Tricks sessie van 11 april 2012 op deze pagina: http://www.vbcentral.nl/Downloads.aspx